Západočeské baroko

Plzeňský kraj – více míst Plzeňský kraj
e-mail: telefon:
web:

Léto patří na západě Čech baroku, a i letos jím ožívají známé i méně známé památkové objekty. V srpnu se tak můžete vypravit třeba na zámek v Manětíně, Cebivi či Rabštejně anebo do poutního kostela v Nicově u Plánice.

Na zámku ve Štěnovicích zazpívá 2. srpna Andrea Kalivodová a Marian Vojtko směs operních a muzikálových árií. O den později rozezní zámek v Hrádku u Sušice barokní hudba v podání souboru Victoria Ensemble. V kostele v Potvorově zase bude mít 10. srpna recitál přední český violoncellista Jiří Bárta. A v kostele v Mariánské Týnici přiblíží 24. srpna barokní radost Jan Krejča a Jakub Kydlíček, kteří zde zahrají francouzskou a anglickou barokní hudbu pro barokní kytaru a barokní zobcovou flétnu.

A to zdaleka není všechno!

 

03/08  /  14:00
Nicov u Plánice
Barokní odpoledne s obnoveným procesím

Pojďme se na chvíli zastavit, zaposlouchat a nechat na sebe působit duchovní odkaz poutního místa. Vše začne ve 14 hodin u rotundy ve Zborovech, kde je připraven koncert a komentovaná prohlídka. O půl hodiny později pak odtud vyrazí procesí do Nicova, které povede páter Marek Hric a jehož součástí budou i ušlechtilí koně Kinských. Do Nicova pak procesí dorazí v půl čtvrté. Dál se tu odehraje koncert z děl italských mistrů 17. století a komentovaná prohlídka kostela i poutního areálu.

10/08  /  14:00
Zámek Manětín
Barokní den pro rodiny s dětmi

Pro děti a nejen pro ně se připravuje rodinná hra, jízdy kočárem, vystoupení a focení s friským koněm Tajfun (účast v TV pořadu Československo má talent), barvení šátků a vlny rostlinnými barvami a divadlo pro děti. V zámecké oranžerii proběhne výtvarný workshop pro děti.

31/08  /  14:00
Zámek Cebiv
Cebivská náves

Zámek v Cebivi patřil k těm, jimž už nikdo moc dlouhý život nehádal. Ale ruina prošla důkladnou rekonstrukcí a teď se v rámci festivalu otvírá. Kromě toho je tu ovšem připraven i bohatý program, v němž budou třeba k vidění chůdaři s obříma rukama, vystoupení artistů, dětské divadlo, škola žonglování, historický šerm či dudáci z Domažlic. Na závěr zde zazpívá Ilona Csáková a program uzavře ohňová show.

07/09  /  10:00
Blovice, zámek Hradiště
Stopy baroka

Barokní historii muzea jižního Plzeňska přiblíží komentované prohlídky a pestrý program určený především dětem. Dospělí si tu jistě užijí komentovanou prohlídku zámku a parku nebo ukázky sokolnictví. Děti zase jistě nadchne hravá stopovačka nebo muzikál Příběh krále zvířat, který nastudovali žáci blovické ZUŠky. Vyvrcholením programu bude koncert cembalisty Jiřího Havrlanta a flétnistky Jany Semerádové v zámecké kapli a závěrečný barokní ohňostroj.

14/09  /  18:00
Chudenice
Koncert barokní hudby k poctě sv. Wolfganga

V chudenickém kostele sv. Jana Křtitele vystoupí Kolegium pro duchovní hudbu s repertoárem z českých archivů 18. století. Letos si připomínáme 250. výročí úmrtí významného skladatele přelomu baroka a klasicismu Františka Ignáce Tůmy, a proto bude část programu věnována právě jeho dílům. Jádro koncertu věnovaného sv. Wolfgangovi, světci spjatému s regionem Chudenicka, od jehož narození letos uplyne 1 100 let, představuje Tůmova kompozice Missa Sancti Wolfgangi.

Závěr barokního festivalu se odehraje 23. listopadu v Plzni a připomene dobytí města vojsky generála Mansfelda v roce 1618.


Více informací na www.zapadoceskebaroko.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Západočeské baroko

zobrazit celý program rubriky

V programu

Jiří Stivín a Collegium Quodlibet

koncert (kostel sv. Petra a Pavla, Kralovice)

10.9. 19:00

Kralovice

Koncert barokní hudby k poctě sv. Wolfganga

(kostel sv. Jana Křtitele)

14.9. 18:00

Chudenice

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů