Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Nely Drunecké

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jídlo je moje nejoblíbenější činnost. Z dětských let si dodnes vzpomínám na společné pečení a vaření s babičkou, sourozenci, sestřenkou a bratrancem na chalupě. Nejednou jsme do bábovky zapomněli dát sníh nebo do bublaniny cukr. Jestli se to jíst dalo, si už nepamatuji, ale o zážitek a zábavu bylo perfektně postaráno.

Dlouhé roky jsem holdovala spíš tradiční české kuchyni – svíčková nebo knedlo-vepřo-zelo jsou roky moji favoriti. Poslední dobou objevuji hlavně vietnamskou kuchyni, ráda mám i kuchyni italskou a řeckou. Baví mě jejich lehkost a barevnost v kombinaci s čerstvou zeleninou a bylinkami. Příprava bývá také snadná a rychlá, obzvlášť pokud jde o těstoviny. Ty miluji na milion způsobů. Vystačím si i s obyčejným rajčatovým sugem nebo různými pesty. V létě mám radši lehčí, zeleninová jídla. Na omáčky mě tou dobou moc neužije. Ty si zase dopřávám přes zimu.

Na vaření ovšem není v pracovním shonu příliš času. V týdnu vařím obvykle něco rychlého, preferuji taková jídla, která mi buď nevadí jíst studená – třeba těstoviny – nebo omáčky, které jsou podle mě chutné i po ohřátí v mikrovlnce. Třeba řízku nebo pečenému kuřeti ohřívanému v mikrovlnce moc neholduji. O víkendu ovšem ráda vyberu i nějaký složitější recept, který mě zabaví a přijdu na jiné myšlenky.

V restauraci je pro mne největším zážitkem, když si objednám krevety a dostanu je neoloupané. Nikdy si nejsem jistá, co s tím a trpím představou, že mi jídlo odťapká z talíře. Což se samozřejmě zatím nikdy nestalo. Zato mi ze salátu jednou v restauraci vycestoval docela spokojený červ. Ta restaurace už v Plzni neexistuje, takže se, doufejme, nemusíte bát, že byste dostali naservírovanou porci proteinu navíc. Ačkoliv některé by to možná vlastně potěšilo.

V Plzni si člověk může vybírat z pestré palety různých restaurací, a tedy i kuchyní. Pracuji v centru, takže v průběhu roku postupně obcházím téměř všechny podniky v dosahu. Baví mě, že se můžu rozhodovat, jestli si dnes dám českou, indickou, nebo třeba vietnamskou specialitu.

Z kaváren jsem si v poslední době oblíbila Café Regner. Hlavně proto, že tam mají výbornou vietnamskou kávu – jedná se o překapávanou vietnamskou kávu na salko. Může to pro někoho znít divoce, ale je to výborné. A ještě lepší je její ledová varianta. Poprvé jsem ji ochutnala u kamaráda a jsem pokaždé mile překvapená, když ji někde najdu na nápojovém lístku.

Miluju sezení na zahrádkách restaurací a kaváren! To je něco, na co se těším celou zimu. Užívám si ho hlavně přes oběd, kdy můžu na chvíli vytáhnout paty z kanceláře a zažít taky trochu sluníčka.

Nela Drunecká, projektová manažerka Ateliéru k světu, spolupořadatelka festivalu Náplavka k světu

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Nely Drunecké

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů