listopad
Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Lenky Špačkové
Plzeň | Plzeň | ||
e-mail: | telefon: | ||
web: |
Moje vzpomínky z dětství se pojí s prázdninami a pobytem na chatě nebo u prarodičů. Snídaně a obědy na terase pod stromem… často se mi některá jídla z dětství vybavují teď po letech, když chystám podobné pokrmy svojí dceři.
Není v tom moc silné přesvědčení, ale přirozeně tíhnu k lehkým zeleninovým jídlům. Už od dětství mám ráda ovoce a zeleninu a vyhovuje mi, když se po jídle necítím moc nacpaně. Jídlo si nejvíce užívám, když ho mám s kým sdílet, a když mám čas jíst ho v klidu, pomalu a třeba si u toho povídat.
Ráda střídám různé kuchyně a ochutnávám jídla, která ještě neznám. V létě jsem strávila pár dní v Kodani, kde jsem zažívala zajímavou gastronomii doslova při každém jídle. Jen ty ceny (kdo byl někdy ve Skandinávii, ví)…
Moje preference se mění i sezónně, například teď na podzim upřednostňuji kořenovou zeleninu, luštěniny a jídla z jednoho hrnce, nebo kořeněné omáčky. Miluji také typická podzimní jídla z dýně, řepy, brambor či zelí, i proto je podzim moje nejoblíbenější roční doba.
Doma vařím často, v podstatě denně. Od roku 2020 trávím více času doma než dříve, nejprve kvůli Covidu, později na rodičovské. Takže jsem si zvykla zařadit vaření do denní rutiny. Vařím moc ráda, mám zahrádku, kde pěstuji zeleninu, užívám si celý proces. Když mám čas a náladu, hledám si recepty na zajímavá jídla, ale většinou vařím zpaměti nebo prostě improvizuji. Máme doma, aniž bychom to plánovali, britský model stravování, společně snídáme, přes den jídlo moc neřešíme a večer se sejdeme u teplé večeře. Vyhovuje mi to více, než mít oběd jako hlavní jídlo.
Teď coby maminka s malým dítětem se do restaurace dostanu méně než dřív, ale když už si chceme s manželem dopřát společnou večeři v Plzni, nejčastěji padne volba na Štipec. Máme rádi způsob, s jakým k jídlu přistupují, z jejich nabídky si vždy vyberu a nikdy nejsem zklamaná, a jejich domácí chleba z kamenné pece si občas chodíme kupovat i na doma. Mimochodem, naše festivalové hosty zveme na večeři také právě tam.
Kavárnu si vybírám podle toho, za jakým účelem do kavárny jdu. Když je to pracovní schůzka nebo jen potřebuji klid u počítače, chodím do Café Regner. Když si chci dopřát opravdu dobrou kávu s sebou, navštěvuji Fred bistro, k posezení s kamarádkou využívám nejraději Frenchie. Jako mamince malého dítěte mi v Plzni trochu chybí dobrá vkusná kavárna, která by byla vstřícná k dětem. S dítětem ráda chodím do Smetanky, moc hezký přístup k dětem má i Kafec, byť neprovozuje dětský koutek.
Lenka Špačková, ředitelka Festivalu Animánie