leden
Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Filipa Beneše
Plzeň | Plzeň | ||
e-mail: | telefon: | ||
web: |
Jídlo beru jako neodmyslitelnou součást života. Rád jím, i když si někdy uvědomuji, že jím rychle a bezmyšlenkovitě, hlavně kvůli práci. Jinak si jídlo snažím užívat, mám rád rituály spojené s jídlem a setkávání lidí u jídla a společného stolu.
Nikdy jsem si ale nedával žádná novoroční přání, která by s jídlem souvisela. Snažím se jíst střídmě a s ohledem na svoje zdraví po celý rok. Samozřejmě výkyvy tu jsou, ale nejsem typ člověka, který by si dával předsevzetí typu: zhubnu 20 kg, nebudu jíst sladké a podobně. Všeho s mírou, a pak nejsou předsevzetí nutná.
Nejraději mám tzv. Streetfood a jídla, která jdou dobře párovat s nápoji. Mám rád, když můžu zkoušet nové chutě, ale miluji i dobře udělanou českou kuchyni. Na té rozhodně není nic špatného a nemusíme ji dle mého názoru hanět, jako je to v současné době ve stále větší oblibě. Ačkoli i tady mám nějaká ale. V žádném případě nepozřu dušenou mrkev a ani játra nepatří k mým oblíbeným pokrmům.
Dušená mrkev mi vyvolává negativní vzpomínky na jídlo ve školce. Na co naopak z dětství vzpomínám moc rád, to jsou borůvkové koláče a škvarkové placky mojí prababičky. Dělala je na starých kamnech a tomu se nic nevyrovná.
Stará kuchyně má pro mne své kouzlo i na stránkách knih. Moc rád listuji kuchařkami, jako je stará Rettigová či Sandtnerová. Je neuvěřitelné, jaké ingredience a suroviny se používaly za časů našich prababiček a dnes jsou již úplně vymizelé.
Asi se dá říct, že stará česká kuchyně ovlivnila i moje kuchařské umění. Vařit umím a myslím si, že velice obstojně. Za svůj majstrštyk považuji každoroční svatomartinskou husu s žemlovým knedlíčkem a dušeným kyselým zelím.
Ale protože na domácí vaření není vždycky čas, rád zajdu i do dobré restaurace. Abych si nějakou oblíbil, musí tu nejen dobře vařit, ale hlavně musí mít atmosféru, pro mě spíše rodinnou. Personál musí být pozorný a jsem rád, když je schopen bavit se s vámi o nápojích a jídle, které podávají.
V Plzni miluji Pivstro v Bezručově ulici. Je to právě pro jejich dokonalé párování jídla a piva z malých pivovarů. Navíc je jídlo hrozně moc autentické a dělané s láskou. Sem se opravdu rád vracím.
Stejně tak mám rád kavárnu Smetanku na Slovanech, díky níž jsem poznal skvělé lidi, a kde mě Pavel se Zuzkou naučili pít výběrovou kávu. Dále je to určitě CoffeePark u divadla, mají skvělou kávu a připadám si vždy vítaný.
Filip Beneš, majitel antikvariátu