PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Co všechno má na svých bedrech kraj? Víte? Nebo aspoň tušíte? Tentokrát se podíváme přímo do kanceláře hejtmana. Pod jeho rukama se sbíhají nitky všech projektů a aktivit, do nichž se kraj zapojuje.

Co všechno má na starosti hejtman, jaký je jeho den?

Nemám takovou tu přesně danou oblast působení, jako kolegové radní. Obecně mám pod sebou krizové řízení. Což je vlastně velení v době krize a není to zrovna to, co bych bral jako úspěch. Spíš to byla výzva a také adrenalin. Vedl jsem krizový štáb v době covidu a války na Ukrajině. S kolegy ze záchranných složek i úřadu jsme denně řešili veškeré problémy od finančních až po ty praktické, kdy jsme stavěli stan pro uprchlíky před centrem KACPU nebo pro ně hledali ubytování. A jelikož jsem takový puntičkář a možná i trochu workoholik, musel jsem u toho vždycky být osobně. Mám pod sebou například také podporu hasičů, a to jak profesionálů, tak dobrovolníků. Každoročně finančně přispíváme na jejich vybavení a rekonstrukce či výstavby hasičáren. Podporujeme také řadu sportovců při účasti na mistrovství světa a Evropy, činnost spolků. To je jen zlomek toho, co je tzv. pod mými křídly.

Co je náplní mého dne? To je také řada schůzek, protože jako hejtman se snažím naslouchat ostatním. Chodí za mnou jak občané, které něco trápí, tak i starostové řady obcí nebo pořadatelé akcí, kteří potřebují v současné době podporu. Vypiji u toho opravdu hodně kávy (smích), což je moje neřest, a snažím se vždycky najít řešení. Kriticky přiznávám, že ne vždy se mi to podaří.

Pravidelně vedu jednání krajské rady a krajského zastupitelstva, což bývá někdy velmi náročné. S nadsázkou jsem před dvěma lety říkal, že jako fotbalový rozhodčí mám pod sebou hráče a ty musím zvládnout. A jako hejtman to tak mám v podstatě také.

A co se podle mého názoru za ty dva roky povedlo?

Určitě je řada věcí, menších, které vynechám, a dovolím si vybrat ty „velké“, takové, které i obyvatelé kraje vnímají. Je to třeba západní obchvat, který jsme dokončili dokonce s předstihem, a ulevili jsme tak dopravě v Plzni. Určitě zmíním rekordní investice do krajských silnic a jedeme dál v řadě rozjetých projektů. Tím je třeba zásadní napojení D5 na severním Rokycansku. Pokračujeme ve vylepšování cyklostezek a celé cykloinfrastruktury. V dopravě se rád pochlubím modernizací nejen busů, ale také vlaků. Moderní plně klimatizované a vybavené jednotky RegioFox jezdí od konce července v Plzeňském kraji, a jsou jedny z prvních v celé ČR. A na co jsem pyšný, je to, že doprava v našem kraji je nejlevnější.

Samozřejmě nezapomeňme rekonstrukci městských lázní v Plzni, které jsme koupili a hned začali rekonstruovat. Už teď jsem zvědavý, jaké nové zážitky nás v moderním prostoru bývalých lázní čekají. A děkuji za podporu všem, kteří spolu s námi chtějí lázním dát novou značku.

Kromě větších projektů výše, co osobního si jako hejtman odnesete?

Za mě je to náročné období, kdy jsme jako kraj čelili obrovské uprchlické vlně. Bylo to složité, rozhodovat o řadě věcí, čelit kritice ze všech stran a zároveň mít kolem sebe skvělý tým lidí ze záchranných složek, neziskovek i řad dobrovolníků. Těžké, přesto nezapomenutelné období a moje díky patří právě tomu týmu, s nímž jsem řadu měsíců pracoval. Dík patří i lidem z řad veřejnosti, kteří nás podporovali, anebo prostě jen nechali pracovat, aniž by na nás házeli špínu.

Pozice hejtmana přináší řadu nových tváří do vašeho života, musíte čelit řadě otázek od obyčejných lidí, kteří chtějí pomoci a obrací se na vás jako na poslední záchranu. Na druhou stranu jsou chvíle, kdy si svou práci opravdu užívám. To jsou akce, které Plzeňský kraj pořádá a mohu se jich více či méně aktivně zúčastnit. Jsou to akce, kterými chceme nejen oslovit veřejnost, ale chceme ji do aktivit vtáhnout, nechat ji ochutnat „svůj kraj“.

Právě teď v září jsou to tradiční Dožínky Plzeňského kraje, které 8. září máme v Dýšině. Oslavy sklizně putují každoročně po kraji a jsou vždy spojené s oceněním lokálních zemědělců a vyhlášením vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024. Pro mě je to vždy den, kdy se měním z politika v dávného hospodáře a přijímám z rukou ženců dožínkový věnec, jímž dávají hospodáři na vědomí, že pole jsou sklizena. Dýšina je pro tuto akci moc pěkné místo. Oslavy dožínek tu v prostředí zachovalé zděné lidové architektury dostanou ten správný vesnický ráz, který navíc podtrhne i vztah obce k folkloru. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vidět ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů i ukázky tradičních řemesel. Mohou se rovněž přidat k dožínkovému průvodu, který povede Soubor písní a tanců Jiskra za doprovodu živé muziky. Chybět nebudou ochutnávky a prodej oceněných regionálních potravin či ukázky dožínkových tradic a zvyklostí. Děti si mohou užít tvořivé dílny, nafukovací skákací traktor i farmářské aktivity. K vidění bude historická zemědělská technika i hasičský vůz místních dobrovolných hasičů. Krojovaná děvčata nabídnou návštěvníkům k ochutnání sladké koláče. Součástí akce budou rovněž prohlídky kostela Nejsvětější Trojice sv. Šimona a Judy ze 14. století. A akce je pro všechny zdarma!

Na jaře mám rád naši druhou větší akci, a tou je Půlmaraton Plzeňského kraje. Jeho letošní ročník přilákal rekordní počet 1 800 běžců na několika tratích. I já byl opět jedním z běžců. Se synem jsme si dali Krajskou pětku a moc nás to spolu bavilo. V rámci půlmaratonu děláme ale i fajn věci. Vybrali jsme na prázdninové pobyty dětí z náhradní rodinné péče v rámci projektu Voda pomáhá více než 25 tisíc korun. Náš nejlepší běžec a absolutní vítěz Adam Korecký dal svou finanční výhru i letos nemocnici. To jsou chvíle, které mě nabíjí. Čas, který strávíte s lidmi, kteří dělají něco pro ostatní.

A tím navazuji na třetí projekt. Je to Galavečer Plzeňského kraje. Jde o slavnostní večer, kdy udělujeme ceny za celoživotní přínos kraji a za záchranu lidského života. Obě ocenění předáváme opakovaně a pokaždé máme z čeho vybírat. Osobností, které svým jménem dělají značku Plzeňskému kraji, máme ve svých řadách stále dost. A co teprve těch, kteří neváhají a bez ohledu na sebe zasáhnou a někomu ve vteřině změní život, ať už jde o zdraví nebo dokonce i život. Velmi si takových lidí vážím a je mi ctí některým z nich poděkovat alespoň zmiňovaným oceněním.

Zažít Draculu na vlastní kůži? Rozhodně nezapomenutelné

Nesmím také zapomenout na čerstvý zážitek z prken, která znamenají svět. Kraj dlouhodobě podporuje Divadlo J. K. Tyla a podporujeme také například dopravu lidí ze vzdálenějších míst kraje na představení do Plzně. Co ale takové divadlo znamená a jaké to je být jeho součástí, to jsem poznal na vlastní kůži až letos, když jsem se mohl stát součástí komparzu ve fascinujícím spektáklu muzikálu Dracula v lochotínském amfiteátru. Bylo mi nesmírnou ctí se zúčastnit něčeho tak neskutečného a výjimečného. Nejen vidět neskutečný muzikál, ale být součástí organismu zvaného muzikál DJKT.

Rudolf Špoták, hejtman Plzeňského kraje

↑ zpět na začátek článku ↑

PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů