PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Co všechno má na svých bedrech kraj? Víte? Nebo aspoň tušíte? Tentokrát nahlédneme pod pokličku oblasti ekonomiky.

Jaký projekt za vašeho působení ve funkci hodnotíte jako největší úspěch?

Jak v roce 2022, tak v roce 2023 rozpočet Plzeňského kraje skončil lepším výsledkem, než byl prognózován a schválen. Přitom bylo vyhověno všem provozním požadavkům jednotlivých odborů, příspěvkových organizací kraje a byly dokončeny, nebo byly nově zahájeny investiční akce, které v letech 2022 nebo 2023 byly požadovány.

Za úspěch považuji i to, že nebylo nutné využít předschváleného úvěru ve výši 500 milionů korun, všechny akce byly pokryty penězi běžného roku. Využili jsme je v okamžiku, kdy nebylo nutné peníze účelově vázat a mohli jsme peníze použít na jejich zhodnocení na termínovaných vkladech.

Pro rok 2024 byly vytvořeny podmínky pro navýšení rozpočtu našich středních škol, které nově čerpají peníze na energetické úspory budov, připravují projekty na fotovoltaické elektrárny, přistavují nové učebny nebo opravují nebo nově vybavují gastroprovozy.

V krajských nemocnicích se připravují nové emergency, otevřela se nová budova dialýzy v Klatovech. Projekty těchto budov, a i vlastní výstavba byly opět realizovány bez nutnosti investičního nebo jiného úvěru.

Obdobně jsou projektovány, revitalizovány nebo nově stavěny i objekty sloužící pro sociální služby, ať už se jedná o vlastní ústavy Plzeňského kraje nebo o péči poskytovanou prostřednictvím jiných poskytovatelů. V roce 2022 jsme dokázali zabezpečit pomoc i pro uprchlíky z Ukrajiny, a nadále poskytujeme finanční i věcnou pomoc přímo v partnerské ukrajinské Ivano-Frankivské oblasti.

Bez nutnosti financovat půjčkami byly zajištěny i veškeré požadavky na opravy silniční sítě, byl dobudován západní okruh Plzně, zajištěny požadavky na autobusovou i vlakovou osobní dopravu.

V roce 2024 pokračujeme i v digitalizaci úřadu jako takového. Kromě toho, že většina agend spojená s dotacemi, které Plzeňský kraj poskytuje, je zpracovávána elektronicky, poskytujeme obcím v kraji možnost využít elektronického Platebního portálu, pomocí kterého mohou občané již nyní v některých obcích platit různé poplatky napřímo z domova.

Dalším novým projektem, kde jsem garantem za Plzeňský kraj, je oblast elektronizace spisové agendy a řízení dokumentů, kdy bude postupně zelektronizován oběh dokladů mezi úřadem Plzeňského kraje a jeho zřizovanými organizacemi, ať už se bude jednat o školy, sociální zařízení nebo jednotlivé odbory krajského úřadu. V roce 2024 bude do tohoto projektu zapojena zhruba polovina ze zřizovaných organizací, v roce 2025 bude do tohoto projektu zapojen zbytek.

Pavel Strolený, zastupitel, člen rady pro oblast ekonomiky

 

Plzeňský kraj patří mezi průměrně ekonomicky rozvinuté kraje s tradičním strojírenským průmyslem a rozvinutou zemědělskou výrobou. Na tvorbě HDP České republiky se podílí cca 5,5 % a v podílu tvorby HDP na obyvatele zaujímá mezi kraji páté místo, především díky ekonomické výkonnosti města Plzně, která dle odhadů vytváří téměř dvě třetiny celkového HDP Plzeňského kraje. Jeho výkonnosti je od počátku vzniku krajů přizpůsobeno i přerozdělení objemu finančních prostředků z celostátně vybraných daní, tzv. rozpočtové určení daní.

Plzeňský kraj má dlouhodobě stabilní hospodaření, je jedním z mála krajů, který je po celou dobu krajem nezadluženým. Překonal nejen období hospodářské krize, ale hlavně krizi covidovou, kdy bylo nutno reagovat na nižší objemy příjmů při zachování financování všech jeho kompetencí a činností.

Finance

V roce 2023 hospodařil Plzeňský kraj s finančním obratem ve výši 25,8 mld. Kč a své hospodaření ukončil rekordním přebytkem ve výši 2,8 mld. Kč, přičemž z toho vyčíslil volné prostředky kraje využitelné v dalším období ve výši 1,7 mld. Kč. Pro letošní rok předpokládá nárůst obratu až k 27 mld. Kč.

Majetek

Hodnota majetku Plzeňského kraje je v současné době v celkové výši přes 35 mld. Kč. Jedná se zejména o budovy, přístroje a pozemky svěřené jeho příspěvkovým organizacím a nemocnicím k zajištění svěřených činností.

Investice

Plzeňský kraj má v současné chvíli v zásobníku projekty a stavby v celkové hodnotě za více než 15 mld. Kč. V roce 2023 proinvestoval dosud nejvyšší hodnotu za dobu své existence, a to částku 4,4 mld. Kč. Celá polovina investičních výdajů (2,3 mld.) směřovala na silniční akce.

Západní (městský) okruh

Druhý úsek městského okruhu kolem Plzně dlouhý 3,3 km včetně monumentální estakády přes inundační území řeky Mže v délce 1,2 km byl slavnostně otevřen 19. února 2023. Spouštění nové silnice do provozu předcházelo 34 měsíců, po které probíhala výstavba poslední části, která propojuje největší městské sídliště na Severním předměstí s průmyslovou zónou na Borských polích.

Napojení severního Rokycanska na D5

Projekt „Napojení severního Rokycanska na dálnici D5, I. etapa“ byl zahájen v listopadu 2023. Hlavním cílem projektu je umožnit přímé napojení severního Rokycanska na silniční a dálniční systém Plzeňské aglomerace. Dalším cílem je odvedení tranzitní dopravy z přilehlých obcí a tím zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a kvality životního prostředí v dotčených obcích.

Cyklostezka Chrást – Bukovec

Nová cyklostezka byla otevřena v květnu letošního roku. Jejím vybudováním vznikl zajímavý sportovně rekreační okruh mezi Plzní a Chrástem. Vedením trasy po drážním tělese vznikla nejdelší in-line trasa v okolí Plzně o délce takřka 6 km. Výstavba cyklostezky je financována z Evropských fondů, konkrétně z výzvy č. 66 programu IROP.  Hodnota díla činí 29,6 mil. Kč (bez DPH).

„Městské lázně“ – Kulturní centrum Plzeňského kraje

Rekonstrukcí historické budovy „městských lázní v Plzni“ vzniknou hlavně prostory pro Západočeskou galerii (ZČG) a kulturní sál pro několik stovek lidí. V nově přistavěném čtyřpatrovém objektu, který nahradí kotelnu v zadním traktu, budou vystaveny vzácné sbírky z nevyhovujících depozitářů krajské ZČG. V objektu budou též klubovny a kanceláře pro krajské neziskové organizace. K dispozici bude 90 parkovacích míst.

DSP Kralovice

Cílem tohoto projektu je navýšení kapacity pobytových sociálních služeb v Domě sociální péče v Kralovicích a zvýšení pohodlí a komfortu místních klientů. Projekt je financován z národního programu MPSV a probíhá v letech 2019–2024. Součástí projektu je výstavba nové budovy, stavební úpravy stávající budovy a pořízení vnitřního vybavení, modernizace kuchyně a kotelny.  Náklady stavby činí 180 mil. Kč vč. DPH.

Modernizace škol a úspory energií

V letošním roce 2024 je plánováno financování v oblasti školství ve výši jedna a čtvrt miliardy korun, zejména modernizace učeben a investice do zateplení budov a snížení jejich energetické náročnosti. Staví se i nové pavilony.

Sberbank

Plzeňský kraj již v dubnu 2024 obdržel na svůj účet výplatu odpovídající 95 % celkové částky neuhrazené pohledávky vč. příslušenství, kterou evidoval od roku 2022 za bankou SBERBANK CZ, a.s. v likvidaci. Jednalo se o 158 283 941,38 Kč, které jsou uloženy do Rezervního fondu k dalšímu využití Plzeňským krajem.

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů