Mezinárodní festival Divadlo

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku

Čtyřicet představení divadelních souborů z Francie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a České republiky nabídne 32. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který proběhne od 11. do 19. září v Plzni. K hlavním zahraničním lákadlům patří nejprestižnější a nejstarší francouzský soubor Comédie-Française s nejnovější inscenací Hekuba, ne Hekuba v režii portugalského dramatika, režiséra a ředitele Avignonského festivalu Tiaga Rodriguese, nebo téměř pětihodinová inscenace Extinction souborů Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz z Berlína a Si vous pouviez lécher mon coeur z Lille francouzského režiséra Juliena Gosselina o Vídni počátku 20. století kombinující taneční koncert, zklidněný monolog i výpravné live cinema.

Budapešťské divadlo Örkény Színház přiveze komorní inscenaci Solness Henrika Ibsena v režii lldikó Gáspárové s proslulým maďarským hercem Pálem Mácsaiem a Slovenské národní divadlo strhující adaptaci současné slovenské novely Pes na cestě v režii Dušana D. Pařízka. Hlavní část festivalu zakončí inscenace Jak jsem nezabil svého otce a jak moc toho lituji v režii Mateusze Pakuły souborů Teatr Łaźnia Nowa z Krakova a Teatr Żeromskiego z Kielců, vítěz prestižního festivalu Božská komedie, oceněný i Grand Prix za nejlepší inscenaci současné polské hry.

Rozsáhlý a strhující téměř pětihodinový projekt Extinction, v němž spojili síly němečtí a francouzští herci ze souborů Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz z Berlína a Si vous pouviez lécher mon coeur z Lille, kombinuje taneční koncert, zklidněný monolog i výpravné live cinema. „V inscenaci vycházející z her a novel Arthura Schnitzlera a z Bernhardova románu Vyhlazení pohlíží francouzský režisér Julien Gosselin na bující umělecký a intelektuální život Vídně počátku 20. století jako na příslovečnou veselou apokalypsu v ovzduší blížícího se rozpadu monarchie a nástupu první světové války,” říká Dora Štědroňová, členka dramaturgické rady festivalu. Inscenace slavila mimořádný úspěch na řadě festivalů včetně Vídně a Avignonu.

„Festival Divadlo nabídne čtyřicet představení včetně slavné německo-francouzské, téměř pětihodinové, inscenace Extinction.“

Letošní ročník zahájí nejstarší a nejprestižnější francouzský soubor Comédie-Française s nejnovější inscenací Hekuba, ne Hekuba v režii portugalského dramatika, režiséra a ředitele Avignonského festivalu Tiaga Rodriguese. Hostování tohoto souboru, jehož historie se odvíjí až od dob Molièra, je o to unikátnější, že v rámci velkého evropského turné po světové premiéře právě na Avignonském festivalu půjde o první uvedení ne v plenéru, ale v klasické divadelní budově. „Pro svou první režii v Comédie-Française zvolil Tiago Rodrigues příběh Hekuby, vdovy po králi Priamovi, jež při pádu Tróji přišla o manžela, trůn i děti. Ten se prolíná s příběhem herečky, jež v našich časech Eurípidovu Hekubu ztvárňuje. Do probíhajících zkoušek inscenace zasahuje soudní vyšetřování, v němž herečka sama usiluje o zadostiučinění pro svého autistického syna, který se stal obětí zneužívání,” přibližuje člen dramaturgické rady Michal Zahálka.

Inscenací Pes na cestě, která je strhující adaptací neúprosné, ale i humorné novely Pavla Vilikovského, v podání souboru Slovenského národního divadla vstoupil režisér Dušan D. Pařízek poprvé na slovenskou divadelní scénu. Hrají Alexander Bárta, Ľuboš Kostelný, Robert Roth a Richard Stanke.

Komorní inscenaci slavné hry Stavitel Solness Henrika Ibsena v režii Ildikó Gáspárové přiveze do Plzně Örkény Színház, jedno z předních budapešťských divadel. Příběh hlavního hrdiny hry se zde prolíná s osobním příběhem jeho představitele, proslulého maďarského herce Pála Mácsaie. „Sny a ideály mládí se zde hravě i jímavě konfrontují se skepsí stárnoucího architekta/umělce, který ví, že může být mladými překonán,” dodává Jitka Sloupová, členka dramaturgické rady.

O slavnostní zakončení hlavního programu festivalu se postarají spojené polské soubory Teatr Łaźnia Nowa z Krakova a Teatr Żeromskiego z Kielců. Jak jsem nezabil svého otce a jak moc toho lituji v režii Mateusze Pakuły získala Grand Prix za nejlepší inscenaci současné polské hry a je vítězem prestižního festivalu Božská komedie. „Pakuła, jeden z nejoriginálnějších polských spisovatelů a režisérů, napsal po smrti svého otce knihu o bezmoci a vzteku na stát, zdravotnictví i církev, které místo pomoci jen stupňují utrpení nemocných. Pro jeviště rozepsal její text do rolí pro pět výjimečných herců, kteří mu dali nový, nečekaný rozměr. Příběh je podán s humorem, jenž odlehčuje i ty nejdrastičtější momenty,” líčí člen dramaturgické rady Jan Kerbr.

Český program nabídne tradičně výběr za uplynulou sezónu. Prahu budou reprezentovat Švandovo divadlo s dynamickým soudním dramatem Na první pohled s Marii Štípkovou v sólové roli, spolek Masopust se scénickým čtením Deklarace závislostí a Divadlo Na zábradlí s inscenací Veřejní nepřátelé, dialogem Michela Houellebecqa a Bernard-Henri Lévyho v uhrančivém podání Miloslava Königa a Václava Vašáka. Brněnské Divadlo Husa na provázku představí v Plzni inscenaci Sága rodu Marxů spojující text španělského autora Juana Goytisola s vlastním viděním a přístupem k fenoménu Marx. HaDivadlo pak inscenaci Jenom konec světa o komplikovaném vztahu mezi městským liberálním intelektuálem a jeho venkovskou rodinou. Ústecké Činoherní studio přiveze Peera Gynta s mimořádným výkonem Kryštofa Bartoše v titulní roli i živou hudbou Jindřicha Čížka. Liberecké Naivní divadlo okouzlí ty nejmenší diváky poetickou inscenací Červený balónek inspirovanou stejnojmenným francouzským filmem Alberta Lamorisse o malém chlapci a jeho balónku. Slovácké divadlo z Uherského Hradiště uvede E. F. Burianovu jevištní montáž z lidové poezie Láska, vzdor a smrt, pojatou jako napínavý příběh o lásce a věčném dialogu, který lidstvo vede se svědomím, osudem i smrtí. Inscenace Střípky ženy od spolupracovnice maďarského režiséra Kornela Mundruczó Katy Wéber v podání ostravského Divadla Petra Bezruče vykresluje tísnivou atmosféru jedné rodinné sešlosti, při níž postupně vycházejí najevo toxické vztahy mezi matkou a dvěma dcerami.

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla zařadilo do programu festivalu operu na motivy života Boženy Němcové Jsem kněžna bláznů, a Divadlo Alfa evropskou premiéru koprodukční česko-japonské inscenace Čáslavská – Tokio – 1964. Epilog přinese plzeňským divákům dvě pražské inscenace – Milostné dopisy Studia DVA, romanci v dopisech nominovanou na Pulitzerovu cenu s Emílií Vášáryovou a Milanem Kňažkem, a grotesku Dejvického divadla Ztratili jsme Stalina se známými herci v rolích nebezpečných kremelských aparátčíků.

Program také nabídne open-air představení zdarma, sekci Johan uvádí v Moving Station, debaty a výstavu. Zdarma v ulicích Plzně uvidí diváci také dvě open-air představení – loutkovou pohádku Superkluk pražského Studia Damúza a V.O.S.A. Theatre s podobenstvím Mezi světy – první krok o hledání místa v životě.

Kompletní program i vstupenky v prodeji najdete na webu www.festivaldivadlo.cz.

 

PROGRAM

Divadlo Alfa (DA), Malá scéna DJKT (MS), Moving Station (MovS),

náměstí Republiky (NR), Nová scéna DJKT (NS), U Branky (B), Velké divadlo DJKT (VD)

Hlavní program

11. 9.   19:00   Hekuba, ne Hekuba – slavnostní zahájení, Comédie-Française, Paříž, FR (VD)

12. 9.   13:30   Na první pohled – Švandovo divadlo, Praha (MovS)

            18:00   Extinction – Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, Berlín, DE, Si vous Pouviez Lécher mon Cœur, FR (NS)

            19:00   Hekuba, ne Hekuba – Comédie-Française, Paříž, FR (VD)

13. 9.   11:00   Peer Gynt – Činoherní studio, Ústí nad Labem (DA)

            15:00   Deklarace závislostí – Masopust, Praha (také v 18 hod., MovS)

            15:00   Solness – Örkény Színház, Budapešť, HU (také v 18:30 hod., MS)

            20:30   Sága rodu Marxů – Divadlo Husa na provázku, Brno (NS)

14. 9.   10:30   Červený balónek – Naivní divadlo, Liberec (také ve 13 hod., MovS)

13:00   Láska, vzdor a smrt – Slovácké divadlo, Uherské Hradiště (DA)

            16:00   Střípky ženy – Divadlo Petra Bezruče, Ostrava (MS)

            20:00   Pes na cestě – Slovenské národní divadlo, Bratislava, SK (VD)

15. 9.   11:00   Veřejní nepřátelé – Divadlo Na zábradlí, Praha (DA)

            16:30   Jenom konec světa – HaDivadlo, Brno (MovS)

            19:30   Jak jsem nezabil svého otce a jak moc toho lituji – slavnostní zakončení festivalu, Łaznia Nowa, Krakow, PL + Teatr Żeromskiego, Kielce, PL (NS)

Plzeň uvádí

12. 9.   11:00   Čáslavská – Tokio – 1964 – Divadlo Alfa, Divadlo Puk, Tokio, JP (DA)

15. 9.   14:00   Jsem kněžna bláznů – DJKT, Plzeň (MS)

Johan uvádí

11. 9.   17:00   Krajina se sklady – Tygr v tísni & Johan (MovS)

13. 9.   16:00   Hledání performativního napětí – Tomáš Janypka, CZ / SK (MovS, malý sál)

14. 9.   10:00   Vzpomínání – Anna Datiashvili, CZ / GE (také ve 12 a 14 hod., v 16 hod. v angličtině, MovS, malý sál)

16.–19. 9.        Radiomaton – instalace ve vstupní hale (12–19 hod., MovS)

16. 9.   19:00   Lonesome cowboy – Tomáš Janypka – Zdruhestrany, CZ / SK (MovS)

17. 9.   19:00   Jephte – Capella Cracoviensis, PL (MovS)

18. 9.   19:00   Šestý smysl města – Šestplusjedenstatečných (MovS)

19. 9.   19:00   Kafka has left the building – 1. česko-německý kabaret To téma / Das thema, CZ / DE (MovS)

Doprovodné akce

11. 9.   11:00   Malý princ – ukázka z baletní inscenace, DJKT (také ve 12 hod., B)

13. 9.   18:00   Superkluk – Damúza, Praha (B)

            20:00   Mezi světy – První krok – V.O.S.A. Theatre, Praha (NR)

14. 9.   16:00   Malý princ – ukázka z baletní inscenace, DJKT (také v 17 hod., B)

Epilog

16. 9.   19:00   Žáby – Ivan Trojan & Fourlegs, Praha (VD)

17. 9.   19:00   Milostné dopisy – Studio Dva, Praha (VD)

18. 9.   19:00   Ztratili jsme Stalina – Dejvické divadlo, Praha (VD)

↑ zpět na začátek článku ↑

Mezinárodní festival Divadlo

zobrazit celý program rubriky

V programu

Krajina se sklady

divadelní inscenace

11.9. 17:00

Moving Station

Festival Divadlo

program uveden pod článkem a na www.festivaldivadlo.cz

11.9. - 19.9.

Plzeň

Hledání performativního napětí

workshop s Tomášem Janypkou

13.9. 16:00

Moving Station

Vzpomínání (EN)

interaktivní divadelní inscenace (také ve 12, 14 a 16 hod.)

14.9. 10:00

Moving Station

Lonesome cowboy

pohybová inscenace

16.9. 19:00

Moving Station

Radiomaton

interaktivní instalace á 5 min. (12–19 hod.)

16.9. - 20.9.

Moving Station

Capella Cracoviensis (PL): Giacomo Carissimi / JEPHTE

scénické provedení oratoria Jephte

17.9. 19:00

Moving Station

Šestý smysl města

divadelní inscenace

18.9. 19:00

Moving Station

Kafka has left the building / Úřední název: Kafka 24/7

dvojjazyčná divadelní inscenace

19.9. 19:00

Moving Station

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů